Moederschap

Mijn top 10 babymusthaves

Zodra er een kleintje op komst is komt er ook een waslijst aan spullen die je aan dient te schaffen. De meeste babyzaken hebben deze lijsten kant en klaar klaar liggen en kun je zo gebruiken tijdens je ontdekkingstocht in de babywereld. Maar wat heb je nou echt nodig, wat is onmisbaar en wat is alleen marketing? Deze vragen zijn lastig te beantwoorden omdat het voor iedereen verschillend is wat iemand prettig vindt om te gebruiken. Ik schrijf vandaag tien producten op die voor mij lifesavers waren in de babytijd. Misschien heb je er wat aan!

 1. Een cosleeper
  Ik zweeeer erbij! Liva heeft een half jaar bij ons op de slaapkamer gelegen in haar cosleeper (bednest official) en dat was zo ontzettend fijn. Wij slapen op zolder, Liva haar kamer is dus een verdieping lager en ik geef borstvoeding waardoor nachtvoedingen echt een real deal zijn. Ik vond het heerlijk om haar zo dichtbij me te hebben en snel in te kunnen spelen op haar hongersignalen, maar ook het idee dat ze veilig in haar eigen bedje naast mij lag gaf me ontzettend veel rust. Inmiddels ligt ze in haar ledikant op haar eigen kamer omdat het er een keer van moest komen maar liever had ik haar tot haar zestiende in de cosleeper gepropt. 

 2. Puckababy inbakerslaapzak
  Dit ding is echt fantastisch en we zijn toen Liva drie dagen oud was begonnen met de Puckababy piep (0-3 maanden). Liva is erg onrustig in haar slaap, maait met haar armpjes in haar gezicht en voelde zich noga verloren in haar bedje. Met de Puckababy slaapzak begrens je als het ware de armpjes zodat ze niet meer in het gezichtje kunnen komen maar leg je ze niet strak vast zoals bij echt inbakeren wel gebeurt. Je kindje ligt als het ware in een soort zakje waarin de armpjes en benen vrij kunnen bewegen. Bij Liva daalde er zoveel rust op haar neer en ze sliep er veilig en ontspannen in. Een absoluut top ding!

 3. Elektrische kruik
  Ja op je babyuitzet staan gewone kruikflessen en ja de kraamzorg gebruikt liever geen elektrische kruiken (dat is nou eenmaal protocol). Maar jongens wat hebben wij er een plezier van gehad. Ik heb er eentje van Soozly. Liva is geboren in het najaar en bij ons op de zolder is het ijzig koud tijdens de winter en van met een kachel aan slapen krijg ik hoofdpijn. Liva lag dus altijd in haar Puckababy lekker naast een kruikje en dit vond ze heerlijk. Die kruik hebben we tot een paar weken terug nog elke avond gebruikt want het kind gaat lekker op een warm bedje, net haar moeder. 

 4. Een draagzak/draagdoek
  De eerste acht weken van Liva haar leven zat ze op mij geplakt, echt extreem huidhonger had ze en dat is helemaal prima. Een draagdoek gaf mij de mogelijkheid om toch nog dingen te ondernemen omdat ik mijn handen vrij had en Liva vond het heerlijk. Nu nog draag ik haar veel in de draagzak (ik heb er eentje van Artipoppe en ik ben er laaiend enthousiast over) omdat ik het soms makkelijker vind dan de hele kinderwagen mee te slepen. Ook met boodschappen doen doe ik haar altijd in de draagzak zodat ik nog gewoon een karretje vol kan laden én de eerste periode vond ik het ook gewoon fijn om haar dicht bij me te hebben zodat niet Jan en alleman op haar snoetje kon duiken en in haar wangen kon knijpen. Want. Dat. Is. Niet. Acceptabel. Mensen. 

 5. Verschoonmandje op de commode
  Mijn oog wilde dit vooral graag toen ik zwanger was en de babykamer klaarmaakte en mensen verklaarde me voor gek dat ik een schattig rieten mandje nam in plaats van een aankleedkussen. Verrassing; hij ligt er nog steeds en ik ben er mega blij mee. Ik kreeg vooral te horen dat er lichaamssappen (spuitpoep ja) in zouden lopen en het een vieze bedoeling zou worden maar dit heb ik helemaal niet zo ervaren. Ja er is wel eens een ongelukje gebeurt maar dit was makkelijk schoon te maken én samen met mijn moeder heb ik er een handig waterdicht (lichaamssappendicht bedoel ik) matrasje ingemaakt door schuimrubber op maat van het mandje te snijden en hier een oud tafelzeil omheen te naaien. Kan ik iedereen aanraden want hierdoor kan er ook gewoon een aankleedkussenhoes omheen, ideaal!

 6. Babynestje
  Iedereen zweert hierbij en hier lag hij eerst in de box om onze baby een geborgen gevoel te geven. Onze baby besloot alleen dat de box niet de plek was waar ze zijn wilde en dat kwam pas maanden later een beetje goed. Toch heb ik het babynestje intensief gebruikt en wel in de badkamer. Ja in de badkamer inderdaad. Ideaal om haar in te leggen terwijl ik rustig stond te douchen, zij lag lekker en veilig naar mij te kijken en ik kon op mijn gemak mijn haren wassen zonder dat ik last had van fantoom huilen (ja dit bestaat echt, denken dat je baby huilt terwijl het niet zo is). Nu rolt ze inmiddels alle kanten op en is het nestje niet veilig meer om in te liggen dus is dit tijdperk voorbij. Hallo wipstoel met gordels.

 7. Een zelf bewegende elektrische wipstoel
  Ja een hele mond vol en absoluut een item waarvan ik dacht dat die niet in mijn interieur zou komen. Nou dus echt wel, wat een super ding. Ik kon hem gelukkig lenen van een vriendin (Cynthia als je dit leest je bent forever mijn heldin) want ze zijn niet goedkoop. Ik heb de 4moms RockaRoo hier staan en het komt erop neer dat die stoel even de wiegende functie van jouw armen overneemt als je naar de wc wilt of gewoon even wilt ademhalen. Liva wilde namelijk constant gewiegd worden en vooral niet weggelegd worden in een ding wat niet die wiegende beweging maakte. Deze stoel doet het en wij konden ineens weer eten zonder baby op de arm. Hij staat er nu nog omdat ze er nog steeds graag in zit als ze eventjes niet in haar hum is. In de stoel, knuffeltje mee, gordeltjes dicht en schommelen maar. Geniaal. 

 8. Medela Freestyle Flex
  We schakelen over op een kolfapparaat. Als je kunstvoeding wilt geven of geeft is dit item minder interessant maar ik wilde hem toch even benoemen. Het is een nieuw model kolf van Medela en ik ben er zo ontzettend blij mee. Allereerst omdat hij een handig formaat heeft (lekker klein) maar vooral door het touchscreen bedieningspaneel, de batterijduur die erop staat (want niks is zo irritant als een kolfapparaat die halverwege een kolfsessie de brui eraan geeft), het aantal minuten die je kolft aangeeft (ook handig want je hebt nogal wat andere dingen aan je hoofd en je kijkt heus wel hoe laat het is maar een nanoseconde er na ben je dat toch weer vergeten dus kolf je nu vier minuten of al vier jaar?), de uitgestelde startfunctie zodat je eerst je borstschilden kan plaatsen met twee handen en je niet dan nog met het hele hebben en houden onder je arm geklemd een startknop moet zoeken maar hij gewoon zelf na tien seconden begint met kolven én dat hij na even opladen een hele reeks kolfsessies meegaat. Hier minimaal acht! Dat wil je toch gewoon?

 9. Een supersnelle thermometer
  Ja ik vind dit een must omdat je je kleintje in het begin nogal vaak temperatuurt. Een langzame thermometer die er een minuut over doet terwijl je baby ligt te krijsen omdat het koud is zonder luier en kleertjes en omdat hij/zij honger heeft vond ik niet wenselijk. Ik heb daarom tien seconden thermometers van de Kruidvat. Even goed kijken op de verpakking want ze verkopen meerdere soorten maar echt… deze zijn zo fijn en snel! Tien seconden dus. Overigens voor jezelf ook wel fijn in de kraamweek, thank me later.

 10. Maxicosi voetenzak
  Ik dacht eerst; ik gebruik wel gewoon een dekentje in de maxicosi als het koud is. Precies na één keer die gedachte ten uitvoer te brengen op Liva haar allereerste rit in de maxicosi van het ziekenhuis naar huis bestelde ik een voetenzak voor in de maxicosi. Een dekentje werkte gewoon niet, veel te groot en onhandig en het viel steeds van haar af. Een lekkere warme voetenzak bleek een uitkomst want ook dikke jasjes waren geen hit (wie verzint dat ook). Een dun vestje en een mutsje waren voldoende als het echt koud was in combinatie met de voetenzak van de maxicosi. Later deed ik haar niet eens meer een jas aan (wat ook nog veiliger is in de maxicosi) en gebruikte ik alleen de voetenzak nog. 

Dat waren ze, mijn tien babymusthaves. Ik kan nog uren doorschrijven over allerlei items maar het moet wel een beetje overzichtelijk blijven. De items die ik hierboven beschreven heb zijn allemaal gericht op de eerste periode na de geboorte. Als de wens er is kan ik ook nog een lijstje maken met musthaves van nu (6+ maanden). Voor nu was dit hem, hopelijk heb je er iets aan!

Wat is jouw favoriete item tijdens het baby/newborn tijdperk?

Liefs Nanda

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *