De eerste hapjes
Moederschap

De eerste hapjes van Liva

De eerste babyhapjes zijn zo’n leuke mijlpaal, ik had er ook echt heel veel zin in om de hapjes klaar te maken. Van mijn ouders kreeg ik in mijn kraammand een apparaat om de hapjes mee klaar te maken; stomen/blenden en ik kon niet wachten om te beginnen. Toch heb ik gewacht tot Liva bijna zes maanden was. Ik gaf tot die tijd volledig borstvoeding en ik wilde dat zo doen vanwege darmrijping. Natuurlijk heeft ieder zijn eigen keuze daarin. Inmiddels is Liva bijna 8 maanden en wordt het tijd om deze veel aangevraagde blog te schrijven.

Voor ik echt van start ga wil ik benadrukken dat ik volledig mijn eigen gevoel heb gevolgd. Ik ben geen expert of voedingsdeskundige, ik heb geen massa’s boeken erover gelezen of andere materie bestudeerd. Dit is hoe wij het doen en wat voor ons fijn heeft gewerkt.

Verschillende methodes

Wij kozen ervoor om Liva gepureerde hapjes te geven. Er bestaan meerdere methoden om je baby te voeden waaronder ook bijvoorbeeld de Rapley methode. Bij de Rapley methode geef je grotere stukken gekookte groente (of ander voedsel) waardoor je baby zelf kan leren eten en ontdekken. Liva lag nog in de newbornset op haar kinderstoel en voor de Rapley methode moet je kindje goed kunnen zitten. Gepureerde hapjes hadden daarom onze voorkeur. Inmiddels zit ze in de kinderstoel en doen we een combinatie van meerdere methoden, zo eet ze ook uit het knuistje (lees: knoeiboel).

Groente of fruit?

Je mag zelf kiezen wat je als eerste wilt geven aan je kindje. Op internet zijn hele lijsten te vinden met voedingsmiddelen die je veilig kunt geven en met welke je beter nog even kunt wachten. Wij kozen ervoor om te beginnen met groente. Vaak vinden kindjes de zoete smaak van fruit wel lekker en hebben ze wat meer tijd nodig om aan groente te wennen. Het allereerste hapje was pompoen en dat was gelijk een succes, Liva is er nog steeds dol op. Pompoen is zacht van smaak en ook een beetje weeïg waardoor het voor mijn gevoel het dichtst in de buurt kwam van melk. 

Smaken opbouwen

In het begin geef je enkele smaken zodat ze daar goed aan kunnen wennen. Ik gaf Liva dezelfde groente gedurende meerdere dagen achter elkaar. Na een aantal weken ben ik smaken gaan combineren, wees creatief! Het is leuk om te ontdekken wat ze lekker vindt en welke combinaties een groot succes zijn. Tot nu toe heeft ze alleen haar lippen stijf op elkaar gehouden voor courgette haha. Inmiddels kook ik meerdere gerechten voor een paar dagen. Ze krijgt nu zelden twee avonden achter elkaar hetzelfde maar bijvoorbeeld drie gerechten die elkaar een week lang steeds afwisselen.

Hoeveel eet ze dan?

Allereerst moet ze helemaal niks, ze mag eten en ze mag eten zoveel als ze zin heeft. Ik geef nog steeds borstvoeding en beschouw dit ook als hoofdvoeding. Toch hebben we een echte lekkerbek op de wereld gezet die wel graag eten lust. De eerste hapjes waren echt maar een paar lepeltjes om te proeven. We lieten haar rustig aan de smaak en structuur wennen. Het is bijvoeding en vervangt dus nog geen borst- of flesvoeding. Langzaam bouwt zich dat steeds verder op. Het ligt er overigens ook maar net aan hoeveel zin ze in eten heeft en hoe lekker ze iets vindt. Soms eet ze maar drie happen en soms gaat er zonder moeite 150 gram in. Als ze iets echt niet lust (wat tot nu toe zelden is voorgekomen) dan hoeft ze van mij niet te eten. Ik ga geen strijd aan want het eetmoment wil ik gezellig houden, ze drinkt dan gewoon wat extra borstvoeding als ze wil.

Wat krijgt ze nu op een dag?

Na ongeveer een maand groente aanbieden zijn we ook met fruit begonnen. Ze was inmiddels al aan heel veel smaken groente gewend en fruit zou dus vast makkelijk gaan volgens de theorieën. Liva dacht daar heel anders over en heeft echt even aan fruit moeten wennen. Inmiddels eet ze smakkend hele ladingen fruit weg. Rond de tijd dat we met fruit begonnen zijn we ook met boterhammen begonnen. Tijdens het avondeten krijgt ze groente met aardappel, zoete aardappel, rijst of pasta. Ik heb nu ook voor het eerst wat vis toegevoegd, met vlees zijn we nog niet begonnen. 

Tips van mij voor jou

  • Vries je hapjes in ijsblokjes. Een ijsblokje is ongeveer 30 gram. Je kunt de blokjes als ze eenmaal bevroren zijn ook in een diepvrieszakje doen zodat je nieuwe hapjes in de ijsblokjesvorm kan invriezen. Het is wel handig om de zakjes te labelen met datum en datgene wat erin zit. 
  • Let er wel op dat je bakjes en ijsblokjeshouders geschikt zijn voor jouw doeleinde en geen schadelijke stoffen bevatten.
  • Als je kindje grotere porties eet kan ik de bakjes van Avent aanraden. Ik vind deze heel prettig in gebruik. Ze zijn ook geschikt om borstvoeding mee in te vriezen. 
  • Begin met het hapje in de ochtend te geven. Als je kindje er krampjes van krijgt staat dat in ieder geval de nachtrust niet in de weg.
  • Het stomen van groente zorgt ervoor dat je meer vitamines behoud, een speciale hapjesmaker voor babyvoeding is hiervoor ideaal. Ik gebruik de Babymoov, hierin kun je meerdere ingrediënten apart van elkaar stomen. 
  • Geen inspiratie voor ingrediënten? Er zijn boeken over, op internet staat ook veel inspiratie. Ik kijk ook altijd even in de supermarkt bij de potjes als ik toch voorbij het schap kom… brengt mij dan weer op nieuwe ideeën.

Dat was hem dan, mijn ervaring en tips bij het grote eetavontuur. Nu smikkelt ons meisje als de beste, ik ben heel benieuwd wanneer die lippen stijf op elkaar blijven als iets ook maar een snippertje groente bevat haha. Als je zelf nog leuke tips of recepten hebt dan hoor ik die natuurlijk graag, binnenkort een blog met leuke receptjes!

Liefs!

Ons lieve eetmonstertje ❤️

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *