DIY matras verschoonmandje
Lifestyle

DIY matras verschoonmandje

Toen ik zwanger was van Liva wist ik het zeker; ik moest een verschoonmandje op de commode voor onze kleine beeb. Mijn oog viel toen op een verschoonmandje van Olli Ella en ik was op slag verliefd. Bij het mandje kun je een soort katoenen inlegger kopen om je kindje op te verschonen maar naar mijn gevoel was dit wat aan de dunne kant en ik heb er dan ook niet voor gekozen. Naar mijn idee was een DIY matras voor het verschoonmandje maken helemaal niet zo moeilijk.

Hoe heb ik dit aangepakt:

Het is zelfs heel simpel om zelf een wat dikker matrasje in het mandje te maken en vandaag ga ik stap voor stap uitleggen hoe ik dit heb gedaan. Door een dikker matrasje te maken kun je er naast een hydrofieldoek ook gewoon een aankleedkussenhoes omheen doen (gooi een aankleedkussenhoes gewoon na elke keer wassen in de droger als je die hebt, des te beter gaat hij passen). 

Onmisbare elementen

De basis van het matrasje bestaat uit schuimrubber. Dit kun je onder andere bij stoffenwinkels kopen maar het is ook online te verkrijgen. Zorg ervoor dat je schuimrubber neemt dat plat is en niet met van die uitsteeksels eraan. Ik heb schuimrubber van 2,5 cm dik gebruikt. Ik zou niet voor dunner gaan omdat je matrasje dan kromtrekt als je er een hoes overheen doet. Om het schuimrubber heb ik een oud tafelkleed genaaid wat we nog hadden liggen. Het is een waterafstotend tafelkleed en dat is dus perfect met ongelukjes die gebeuren op het matrasje, je kunt hem dan gewoon met een doek afnemen. Waterafstotende tafelkleden zijn overal verkrijgbaar.

Let’s start!

Benodigdheden:

  • Een stuk schuimrubber
  • Waterafstotend tafelkleed
  • Naaimachine (optioneel)
  • Naald en draad  
  • Potlood 
Stap 1:

Zet je mandje met de bodem op het stuk schuimrubber dat voor je ligt. 

Stap 2:

Trek met het potlood een lijn om je mandje heen. Zorg dat je strak langs de afmetingen van de bodem gaat.

Stap 3:

Knip de getekende vorm uit het schuimrubber. Knip hierbij een paar millimeter langs de binnenkant van je potloodlijn zodat het matrasje iets kleiner wordt en straks mooi in het mandje past (pas op dat je niet té ver naar binnen gaat want dan wordt je matrasje te klein en vallen er straks kieren tussen je matrasje en je mandje).

Stap 4:

Leg je uitgeknipte matrasje op het tafelkleed waarmee je het matrasje gaat bekleden. Trek een potloodlijn om het matrasje heen zodat je weet welke vorm je uit het tafelkleed moet knippen. 

Stap 5:

Knip de vorm twee keer uit het tafelkleed maar neem dit ruim (afhankelijk van de dikte van je matras neem je minimaal 1,5 cm naadtoeslag) zodat je straks ruimte hebt om de stof aan elkaar te naaien. 

Stap 6:

Leg de stof binnenstebuiten op elkaar en naai het aan elkaar vast. Onder de naaimachine met een zigzagsteek en met de hand een ik-en-jij steek. Zorg ervoor dat je aan de onderkant een stuk openlaat om strak je matrasje doorheen te kunnen doen.

Stap 7:

Als je de stof aan elkaar hebt genaaid keer je de stof om zodat je waterafstotende kant nu aan de buitenkant zit. Tijd om je matrasje erin te stoppen . Zorg dat alle randjes mooi gevuld zijn met schuimrubber. 

Stap 8: 

Naai het laatste stukje ook dicht. Als je het eerste stuk met de naaimachine hebt gedaan moet je nu met de hand het laatste stukje dicht naaien, ook met de ik-en-jij steek. Nu is je matrasje klaar!

Met deze DIY maak je super simpel een comfortabel matrasje in je verschoonmandje waar je baby’tje lekker op kan liggen. Aan de slag! Tag me vooral op Instagram als je zelf een matrasje hebt gemaakt. Dat vind ik superleuk om te zien. Mocht je nou geen zin hebben om zelf een matrasje te maken of twee linkerhanden hebben dan kun je hem hier ook kant en klaar bestellen (let wel op dat niet alle verschoonmandjes hetzelfde formaat hebben).

Succes!

Liefs Nanda

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *