Betere slaper door deze producten
Moederschap

Met deze producten kregen wij een betere slaper

Vorige week deelde ik in een blog hoe pittig het slaapgedrag van Liva is geweest en hoe wij hier mee om zijn gegaan. Om maar even binnen dit thema te blijven wil ik heel graag een product met jullie delen dat ik nu al een tijdje gebruik en waar ik oprecht zo ontzettend blij mee ben. Ik kreeg er veel vragen over naar aanleiding van een story op mijn Instagram en dat maakte dat ik hier graag uitgebreid over wilde schrijven omdat ik denk dat veel meer mensen hier baat bij hebben.

Liva is geboren na een razendsnelle inleiding, zes dagen voor de uitgerekende datum en direct na haar geboorte kregen we het gevoel dat ze er toch niet helemaal “klaar” voor was om geboren te worden. Daarom hebben we haar na drie dagen in de Puckababy piep gelegd en dit gaf haar heel veel rust. Na de Puckababy piep stapten we over op de mini maar na twintig weken begon ons meisje te rollen en moest er dus worden afgebouwd.

Liva onder het Nunki laken

Dat bleek niet zo simpel

Dat afbouwen was makkelijker gezegd dan gedaan. Liva heeft overdag geen speen maar gebruikt hem alleen in haar bedje om in slaap te vallen, het is voor haar een positieve slaapassociatie. Zodra haar armen vrij kwamen te liggen begon ze er mee te zwaaien, trok haar speen uit haar mond en ging spelen. Weg slaap… Door het rollen was de Puckababy niet langer veilig om te gebruiken en dus ging ik op zoek naar een alternatief, want met de armen losliggen was voor Liva duidelijk een stap te ver. 

Fedde&Kees

Ik stuitte via Facebook op een advertentie van Fedde&Kees en later tipte een vriendin mij dezelfde advertentie. In de advertentie stond een slaapzakje (de Bundi) met ritsmouwen en een speciaal lakentje (de Nunki) welke op een speciale manier gespannen wordt over je kindje waardoor het een heel geborgen gevoel geeft. Fedde&Kees is opgericht door Frederieke die moeder is van vier kinderen en waarvan haar vierde zoon een extreem slechte slaper bleek te zijn, zij bedacht deze producten, testte ze uitvoerig uit op haar jongste zoon en nadat het een groot succes bleek te zijn bracht ze het na hard werken op de markt om andere ouders en kinderen te helpen. De combinatie van beide producten zijn speciaal ontwikkeld voor de lastige slaper en is een makkelijk en mild alternatief voor inbakeren. Aangezien de nachten bij ons erg slecht gingen bestelde ik de gehele set en ben dit tegelijk gaan gebruiken. 

Wat is het precies

Het slaapzakje is van een rekbare stof waarvan de mouwen dus langs het lichaam kunnen worden vast geritst. Aan de slaapzak zitten wandjes zodat de slaapzak goed op zijn plek blijft zitten en met de ritsjes kun je stapje voor stapje je kindje laten wennen aan meer vrijheid. Goed om te weten is dat het slaapzakje onder andere een mooie methode is om het inbakeren af te bouwen, mocht je een kindje hebben die al kan draaien dan is het verstandig om even contact op te nemen met Frederieke zodat zij je kan adviseren om hier veilig mee om te gaan. De praktijk wijst wel uit dat wanneer een kindje op de buik draait met de mouwen van het slaapzakje vast geritst het slaapzakje van dusdanig rekbare stof is gemaakt dat een kindje zich goed op kan drukken. Met het lakentje kan ik Liva heel gemakkelijk instoppen. Het laken zit om het matras heen (aan de onderkant met klittenband op maat bevestigd) en aan de bovenkant open en sluit je hem eenvoudig met een rits. Het is super simpel, blijft goed op zijn plek zitten en raakt niet meer losgewoeld. Bovendien is het veilig omdat je kind niet meer verstrengeld kan raken in de lakens, klinkt goed toch? Het lakentje en het slaapzakje zijn overigens geen methodes om te fixeren, zonder het gebruik van de slaapzak kan een kindje gewoon met de armen onder het lakentje vandaan komen en dat moet ook. Frederieke geeft aan dat gebruik van alleen het laken soms al voldoende is om je kindje beter te laten slapen, het is een veilige manier van instoppen. Soms is het wel nodig om je kindje een paar dagen te laten wennen, afhankelijk van de leeftijd waarop je de producten voor het eerst toepast. 

Bundi slaapzak Fedde&Kees

Direct verschil

Liva lag er gelijk heel rustig in en accepteerde de slaapzak direct. Ze sliep makkelijker in zonder te woelen en wanneer ze wakker werd na een slaapcyclus sliep ze ook zelfstandig weer in. Door het Nunki lakentje te gebruiken lag ze heel erg geborgen vanwege de druk die ze op haar buikje voelde door de tricot band. Als ik Liva met alleen een dekentje en een gewoon laken in bed leg heeft ze dit in korte tijd helemaal losliggen, gaat ze draaien en spelen en zie ik opeens twee ogen voor de camera: “halloooo mama”. Alleen al door het laken te gebruiken blijft ze op haar plek in bed liggen en worden haar bewegingen vertraagd waardoor ze gemakkelijker in slaap valt, ook zonder de slaapzak. 

Vanaf het prille begin

Vaak worden het lakentje, de slaapzak of een combinatie van beiden gebruikt als ouders met de handen in het haar zitten en er al problemen zijn in het slaapgedrag. Frederieke geeft het advies om vanaf de geboorte gelijk het laken te gebruiken omdat naar haar mening de kans op een slechte slaper vele malen kleiner is. Ze licht dit uitgebreid toe in een blog die je hier kunt lezen. Desalniettemin is het laken ook zeker geschikt voor kinderen die ouder zijn (er is geen maximale leeftijd maar meestal tot een jaar of 3), kinderen die het hele bed doorgaan op zoek naar geborgenheid of kinderen die om een andere reden geen rust kunnen vinden. Het laken is verkrijgbaar in vier maten.

De voordelen op een rij

  • Je baby valt gemakkelijker in slaap en slaapt beter door
  • Instoppen in een handomdraai en volgens de geldende richtlijnen
  • De diepe druksensatie van het Nunki lakentje biedt geborgenheid
  • Het Bundi slaapzakje is een mild alternatief voor inbakeren en heel geschikt om inbakeren eenvoudig af te bouwen
  • In combinatie perfect voor een goede nachtrust voor zelfs de meest onrustige baby’s
  • Ook geschikt voor baby’s met reflux, heupdysplasie en eczeem

Aandachtspunten slaapzak

Ik bestelde de slaapzak in maat 6-9 maanden passend bij de leeftijd van Liva. Al snel bleek deze te groot en niet zo te zitten zoals zou moeten. Frederieke heeft mij uitgelegd dat het slaapzakje moet zitten als een tweede huid en je naar de lengte moet kijken en niet naar het aantal maanden die er voorgeschreven staan, immers is elk kindje anders en is het gebaseerd op gemiddelden. De lengte van de slaapzak gaat uit van aantal centimeters van hals tot tenen, de lengte van je kindje van kruin tot tenen. Bij 0-3 maanden is dit 62 cm, bij 3-6 maanden 70 cm en bij 6-9 cm 74 cm. Het advies is om niet meer dan 10 cm in de lengte van de slaapzak over te houden omdat er anders functieverlies ontstaat. 

Aandachtspunten laken

Voor het laken is het vooral een aandachtspunt om hem strak genoeg te durven doen. Een lichte inkeping van het matras door de gelijkmatige spanning hoor hierbij. Bij het lakentje zit een heel duidelijk instructieboekje en er staan ook instructie filmpjes op de websiteHet is naar mijn ervaring even een paar keer oefenen om er handigheid in te krijgen maar het is echt niet moeilijk. Verder geldt ook voor dit laken dat je het bedje verkort opmaakt naar de lengte van je kindje om veilig slapen te garanderen. 

Nunki laken Fedde&Kees

Oprecht heel tevreden

Deze blog is puur en alleen ontstaan uit mijn eigen oprechte tevredenheid over de producten van Fedde&Kees. Ik heb contact gezocht met Frederieke omdat ik hier graag over wilde schrijven. Liva heeft er zoveel rust en plezier van en omdat het relatief nieuwe producten zijn wil ik heel graag meer ouders hierover vertellen. Voor ons werkt het echt heel goed en voorlopig laten wij Liva lekker onder het lakentje slapen. Overdag hebben we het gebruik van de slaapzak voor een groot deel afgebouwd en in de nacht gebruiken we hem nog wel, we nemen hiervoor rustig de tijd om af te bouwen en volgen hierin Liva. 

Tot slot

Ik kan zoveel meer schrijven over het slaapzakje en het lakentje maar ik moet ergens gaan afronden. Dat elk kindje anders is en anders slaapt weet elke ouder wel. Frederieke is een groot deel van haar tijd bezig om ouders te voorzien van passend advies. Je kunt heel laagdrempelig contact met haar opnemen zodat ze mee kan kijken in jullie situatie. Het is een ontzettend leuke en nuchtere vrouw die zoveel passie heeft voor haar producten. Zoals ze zelf zegt; “De producten zijn geboren uit wanhoop en niet uit commercie” en dat merk je echt, blije ouders en een blije baby is waar zij gelukkig van wordt en hier is dat zeker gelukt.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Fedde&Kees. 

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *