Dit wil je weten als je voor het eerst borstvoeding gaat geven
Moederschap

Dit wil je weten als je voor het eerst borstvoeding gaat geven

Kleine disclaimer: ik ben niet pro borstvoeding of anti flesvoeding, ik zou graag zien dat elke mama kiest waar zij oprecht achter staat… 

Wat ga je kiezen?

Al vroeg in je zwangerschap kom je voor de keuze te staan of je borstvoeding of flesvoeding wilt gaan geven. Door mijn werk als kraamverzorgende was er bij mij geen twijfel over mogelijk, ik zou borstvoeding gaan geven! Naïef als ik was dacht ik het hele borstvoeding gebeuren wel van hoed tot rand te kennen, immers was ik er bijna dagelijks mee bezig maar het zelf allemaal ervaren was toch even hele andere koek. Opeens wist ik niet meer zo zeker wat ik allemaal moest doen, raakte ook ik onzeker en had ook ik hulp nodig van mijn kraamverzorgster. Laten we concluderen dat mama worden in niks vergeleken kan worden met je eigen vak want er komen hele andere gevoelens bij kijken. 

Liever bevallen

Ik deed geen extra cursus en las er geen boeken over, daar sta ik nog steeds achter want door mijn werk wist ik er genoeg vanaf om de basisprincipes over te kunnen slaan. Alleen ging het bij mij na de geboorte van Liva niet helemaal zoals gehoopt. Mijn productie kwam prima op gang maar in de eerste nacht na Liva haar geboorte zoog ze mijn tepels al finaal kapot en dan sta je toch echt tien nul achter. PIJN… niet normaal, liever tien keer bevallen dan die eerste periode borstvoeding wat wij hebben beleefd. Weliswaar had ik een super fijne kraamweek, maar die borstvoeding was echt niet te doen toen. Na een tijd fulltime kolven en meerdere lactatiekundigen die meekeken, melkblaren en een menstruatie met productiedip kwam er spruw om de hoek en waren mijn tepels opnieuw onderhevig aan volledige ontvelling. Ik kan je vertellen; ik vond het de hel.

Extreem gedreven

Ik zat jankend en met kromme tenen te voeden en weigerde om op te geven of mezelf ademruimte te geven. Ik drilde mezelf door die periode heen en uiteindelijk heeft het een paar maanden geduurd voordat het echt op rolletjes liep. Een paar maanden waarin ik niet lief voor mezelf was en de optie “stoppen” absoluut niet in mijn vocabulaire voorkwam. Inmiddels voed ik Liva al ruim zeven maanden en met heel veel liefde en plezier, het gaat heel goed en nu kan ik zeggen dat ik echt borstvoeding ken, ik heb het zelf mogen ervaren. Natuurlijk zijn er ook veel gevallen waarin de borstvoeding mooier opstart, waarin er niet belachelijk veel pijn geleden wordt en waar het sneller genieten is, gelukkig maar ook! Toch is borstvoeding geven keihard werken, investeren en doorzetten. 

Dit wil je weten

Als je als kersverse mama dit avontuur aangaat is het wel fijn om misschien wat tips te krijgen waardoor het hopelijk makkelijker voor je verloopt en je met plezier je kindje kan en mag voeden. Ik heb een aantal tips verzameld vanuit mijn perspectief en die ga ik nu met je delen:

 • Volg een borstvoedingscursus, neem je partner mee en doe een eerste stap in de wereld van borstvoeding. Borstvoeding is een vak apart en een studie op zich dus je kan maar beter een beetje voorbereid zijn.
 • Probeer je kindje zo snel mogelijk na de geboorte aan te leggen (eventueel met hulp), tenminste binnen een uur na de geboorte (als dit mogelijk is). 
 • Kijk goed naar het drinken van je kindje, let erop dat je baby krachtig zuigt en niet sabbelt. Sabbelen is funest voor je tepels en dan kun je je kindje beter van de borst halen. Heeft je baby veel zuigbehoefte laat hem/haar dan bijvoorbeeld op je pink zuigen.
 • Zeker in het begin; aanleggen, aanleggen, aanleggen. Het is echt nodig om de melkproductie goed op gang te brengen. Als dat eenmaal goed op gang is pluk je er echt de vruchten van.
 • Stuwing? Boterhamzakjes vullen met appelstroop en deze in de vriezer leggen. Appelstroop bevriest niet en zo heb je fijne koelkompressen voor je pijnlijke borsten die zich naar je borst vormen. Comfort boven alles!
 • Zorg dat jij achter je keuze staat. Leuk als je moeder of partner vindt dat je borstvoeding moet geven maar uiteindelijk moet jij het doen en niet zij. 
 • Vertrouw op je eigen lichaam, jij kan dit en in principe is je lichaam ervoor gemaakt, geef niet op als je het even niet meer ziet zitten maar vraag om hulp. 
 • Geef het tijd, je baby en jij moeten een team worden. Jij moet nog wat handig worden met aanleggen en je baby moet ook nog goed leren drinken. Heb geduld en vertrouw op elkaar.
 • Veel huid op huidcontact met je kleintje, dit brengt je melkproductie sneller op gang en het bevordert de hechting (en tal van andere voordelen).
 • Voed in alle rust, het liefst in het begin zonder bezoek om bovenstaande reden. Jullie moeten elkaar echt nog leren kennen en extra ogen (en extra meningen, want ineens heeft iedereen verstand van borstvoeding) is niet persé wat je in het begin kunt gebruiken.
 • Slaap met je baby in één kamer, zo kun je bij de allereerste hongersignalen direct actie ondernemen en je kindje aanleggen.
 • Zorg dat je in je zwangerschap al het nummer van een lactatiekundige bij jou uit de buurt bij de hand hebt. Tijdens je kraamweek helpt de kraamverzorgster met de borstvoeding en zij kan ook een goede lactatiekundige aanraden maar het is altijd goed om zelf ook iemand op te zoeken voor als je kraamverzorgster er niet meer is. Zorg er wel voor dat ze IBCLC geregistreerd is. Vaak wordt een consult (deels) vergoed door je zorgverzekeraar, zoek dit alvast uit!
 • Kolven kan fijn zijn als je voeding wat langzamer op gang komt, je kunt je kindje dan met deze melk en bijvoorbeeld een spuitje bijvoeding geven (doe dit alleen op medisch advies). Ook kan kolven heel fijn zijn als je veel pijn hebt tijdens het voeden door bijvoorbeeld schade aan je tepels. Je kunt ze dan met een kolf net wat meer ontzien. Wel is het belangrijk dat er gekeken wordt wat de oorzaak is van je kapotte tepels, waar gaat iets niet helemaal goed?
 • Om je tepels te verzorgen raad ik Purelan aan, een tepelzalf wat bestaat uit wolvet. Na elke voeding dun op je tepels aanbrengen zorgt voor bescherming en genezing. Je hoeft deze zalf er niet af te wassen voor de volgende voeding. Kijk wel uit met kleding, Purelan geeft vet vlekken die niet meer uit je kleren gaan dus ik deed er een zoogkompres op ter bescherming.
 • Medela hydrogel pads: zo fijn bij beschadigde tepels! Je kunt ze 24 uur gebruiken en daarna zijn ze uitgewerkt. De pads werken verkoelend voor je tepel, verlicht direct pijn en bevordert het genezend vermogen. Echt een aanrader. Er zitten twee pads in een pakje maar beide pads moet je gewoon even in vieren knippen. Zo zijn ze alsnog groot genoeg voor je tepel en je kunt veel langer vooruit ;).
 • Spruw? Medicatie was hier geen uitkomst en dus smeerde ik koudgeperste extra vierge kokosolie (glazen pot) in zowel Liva haar mond als op mijn tepels. Binnen no time waren we ervan af. Had ik dat maar eerder geweten!
 • Wees lief voor jezelf en volg je gevoel, ondanks dat ik als tip wil meegeven dat je niet te snel op moet geven omdat je dan misschien spijt krijgt, moet het allemaal niet ten koste gaan van jezelf of jouw kindje. Borstvoeding is mooi maar een happy mama is het allerbelangrijkste en dan liever liefdevol een flesje geven dan gestrest en verdrietig de borst.

Dit waren een hele reeks tips die naar mijn mening waardevol zijn als je voor het eerst aan dit spannende avontuur begint. Er komt ontzettend veel op je af dus dat het je soms een beetje benauwd is echt niet gek. Vraag om hulp, laat je verwennen en focus je op wat echt belangrijk is; namelijk jij en je baby. Op die manier worden jullie echt een topteam. 

Liefs x

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *