Moederschap

Zo heb ik onze baby in haar eigen bed leren slapen…

Voordat ik deze blog begin wil ik benadrukken dat onderstaande tips voor Liva goed gewerkt hebben en het niet per definitie het enige juiste is. Je kent je eigen kind het beste en daarmee ook wat wel en niet werkt. Gebruik het als eventuele handvatten en kijk vooral naar wat jouw kindje nodig heeft.

Het is nogal een “ding” als je een baby krijgt, een nieuw ritme en vooral het slapen van je kindje. Hoe vaak vragen mensen wel niet of je baby al doorslaapt, of hij/zij in z’n eigen bedje slaapt en hoeveel meningen krijg je daar gratis en voor niets bij. Het kan je als ouder best wel onzeker maken als je kindje nog niet alles volgens “het boekje” doet, nou verrassing: de meeste kinderen doen het niet volgens dat boekje. 

Je kindje leren slapen is iets waar ik natuurlijk alleen mijn eigen mening en ervaring over kan delen, maar omdat het bij Liva zo goed gaat doe ik dat graag want wie weet heb je er wat aan. Ik heb het gedaan op mijn eigen gevoel, zonder erover te lezen en naar wat mij het beste leek voor mijn baby maar er zijn hier heel veel dingen over geschreven en er zijn niet voor niks slaapcoaches op dit gebied, het is namelijk gewoon een studie op zich. Baby’s onder de drie maanden zijn mentaal en fysiek er nog niet aan toe om alleen in een bedje te liggen dus wil jouw kindje absoluut niet in zijn eigen bedje slapen? Weet dat daar een reden voor is, ze zijn nog ontzettend op zoek naar geborgenheid en wellicht is het beter nog even te wachten als het echt niet gaat. Wederom is er geen goed of fout, je handelt uit liefde en als dat betekent dat jij je kindje wil leren in zijn eigen bedje te slapen of juist liever altijd bij je in de draagdoek hebt dan is dat prima! Don’t judge want we zijn allemaal zoekende naar het juiste. 

Wanneer leren slapen in eigen bed?
De eerste acht weken van Liva haar leven heb ik haar het grootste gedeelte van de tijd bij me gedragen. Ze had ontzettend veel huidhonger en was er allerminst aan toe om in haar eigen bed gelegd te worden. Wel sliep ze in de nachten vanaf haar geboorte direct in de cosleeper op onze kamer, dit deed ze zonder problemen en afgezien van de nachtvoedingen sliep ze de hele nacht in haar eigen bedje. 

Overdag sliep ze bij mij in de draagdoek. Toen ze ongeveer zes weken oud was ben ik haar in de middag in haar cosleeper gaan leggen. Haar ledikant op haar kamer was letterlijk een ver van haar bed show en dat is ook logisch, het is daar nieuw en onbekend en daarom begon ik in haar eigen kleine vertrouwde bedje. De eerste dagen was het doorzetten en sliep ze niet lang. Ik wil benadrukken dat ik Liva nooit heb laten huilen, ook hier zijn honderden discussies over maar kortgezegd kan ik mijn kind niet laten huilen, ze huilt om een reden en het enige wat ze zoekt is troost. Zodra ze huilde begon ik met haar te troosten, dit hield in een speentje geven, door haar haartjes aaien, over haar buikje wrijven en sussende geluiden maken. Als ze echt overstuur raakte tilde ik haar altijd uit bed om haar te troosten, zodra ze rustig was legde ik haar terug en zo begon het ritueel opnieuw. Op een gegeven moment sliep ze. Soms sliep ze maar een klein uurtje en soms sliep ze er twee, maar ze sliep! Het ging steeds makkelijker en na een paar dagen deed ze een volledig slaapje in haar eigen bed en werd dit slaapje ook steeds rustiger en langer. Soms werd ze tussendoor wakker maar was alleen haar fopspeen geven genoeg, soms wilde het slapen echt niet meer en haalde ik haar eruit. Ik wilde vooral dat haar eigen bedje een positieve ervaring was. 

Toen Liva negen weken was merkte ik echt aan haar dat ze niet genoeg rust had om bij mij te slapen en waren we er beide aan toe dat ze meer dutjes in haar bedje ging doen. Ik heb haar toen cold turkey in haar ledikant gelegd en dit ging gelijk goed, ze had het vertrouwen in haar eigen bed. Vanaf dat moment deed ze al haar dutjes in haar ledikant en dat werden er ineens een stuk meer. In de nachten slaapt ze tot op heden wel gewoon bij ons op de kamer in haar cosleeper. 

Reageren op slaapsignalen
Ik ben van mening dat je baby eraan toe moet zijn om in zijn bedje te slapen. Ik gebruik ook nergens het woord slaaptraining omdat dit bij een jonge baby nog niet werkt. Jonge baby’s hebben geen ritme en laten zich hier ook niet in trainen, het enige wat je kunt doen is heel goed kijken naar de slaapsignalen die je baby afgeeft. Sinds ik heel goed kijk naar Liva haar slaapbehoeften is ze maximaal een uur tot anderhalf wakker tussen haar dutjes (ze is nu vier maanden). Ze wordt wakker, krijgt borstvoeding, we kroelen en spelen even en zodra ze weer vermoeidheidssignalen afgeeft breng ik haar naar bed. Oververmoeide baby’s slapen moeilijk en daarom is het goed om tijdig de signalen te leren herkennen zodat je je baby op tijd weer in zijn bedje legt. Als ik te lang wacht is Liva gefrustreerd en valt ze moeilijk in slaap.

Wakker in bedje leggen
Ik heb Liva nooit geholpen met in slaap vallen en Liva huilt ook nooit om in slaap te komen. Ik heb haar vanaf het allereerste begin wakker in haar bedje gelegd, zodra ze begon te huilen ben ik naar haar toegegaan om haar te troosten. Nogmaals; dit werkt voor ons goed en Liva huilt nooit jengelig om zich in slaap te helpen. Doet je baby dat wel dan moet je hem/haar misschien even de tijd geven om in slaap te vallen. Ik heb altijd een slaapritueel aangehouden, deze hoeft niet lang te zijn. Ik leg haar wakker in bed, zeg tegen haar dat het tijd is om even te slapen, doe haar de puckababy aan (echt een wonder ding voor ons), stop haar lekker in, geef haar een fopspeen en een aai over haar bol en doe een muziekdoosje aan. Buiten af en toe moeilijkheden door een sprong gaat ze gelijk slapen en slaapt vervolgens twee uur en soms langer. 

Blije baby en blije mama
Doordat Liva overdag zo goed aan haar rust kwam werd ze ook een stuk makkelijker. Van een paar uur per dag huilen huilde ze ineens nog maar nauwelijks. Ook in de nachten slaapt ze goed (wederom sprongetjes buiten kijf gelaten) en het is bij Liva heel duidelijk dat te lang wakker een averechts effect heeft. Zodra ze haar eerste slaapsignalen afgeeft moet ik daar echt op reageren anders gaat ze huilen en is niks meer goed. Het voelt goed om haar daarin te kunnen volgen want een blije baby is een blije mama!

Of het voor jou en je baby werkt is een persoonlijke kwestie. Vooral je gevoel volgen, goed kijken naar je kindje, geduld hebben en geen wonderen verwachten binnen één dag zijn belangrijk bij je baby in zijn/haar eigen bedje leren slapen. Blijf rustig en houdt het bedje een zo positief mogelijke ervaring voor je baby en bedenk… ze slapen vast niet tot hun zestiende bij jou op de borst. Hoe blij ik ook ben dat Liva zo goed in haar bedje slaapt, soms zou ik even terug willen naar die prille newborn tijd waarin dat lieve kleine baby’tje alleen maar op mij wilde snurken. Time flies, het is veel te cliché maar het gaat echt veel te snel…

7 reacties

 • Iris

  Zo herkenbaar. Ons zoontje Armin deed de eerste 9 weken alleen maar hazenslaapjes (en sliep/slaapt s’nachts wel heel goed) dus onze gedachte was dat we niet mochten klagen. Hij slaapt snachts al zoveel misschien heeft hij inderdaad overdag minder slaap nodig. We hadden wel vanaf 3 uur s’middags dan een huilerig en hangerig kindje.

  Wat je schrijft: dat te lang wakker een averechts effect heeft. Zodra ze haar eerste slaapsignalen afgeeft moet ik daar echt op reageren anders gaat ze huilen en is niks meer goed.

  Dit was precies wat wij ervaarden! Na een weekje Armin na anderhalf uur wakker op bed te leggen hebben we een super vrolijk kindje. Hij heeft zijn slaap wel degelijk nodig! Zo blij dat we hier met 10 weken mee zijn begonnen.

  • huisjeinbrabant

   Wat fijn dat jullie Armin zo’n goede slaper is en dat het voor hem ook goed werkt. Je hoort het vaker dat ouders denken dat hun kindje overdag minder slaap nodig heeft omdat de nachten zo goed gaan maar toch blijkt maar dat voor jullie zoontje het ook goed werkt om wakkertijd aan te houden. Ook wel lekker om even je handen vrij te hebben als die kleintjes liggen te dutten hè?

 • Kirsten

  Wat een fijn en duidelijk verhaal. Dit ga ik zeker nog eens teruglezen als ons kleine meisje er is. Ik voel me soms zo onwetend, maar volgens mij hebben bijna alle (toekomstige) mama’s dit. Liefs, Kirsten

  • huisjeinbrabant

   Dat onwetende is helemaal normaal hoor! Wat leuk om te horen dat je het een duidelijke blog vond, het is nou eenmaal enorm zoeken als nieuwe ouder waar je goed aan doet voor je kindje. Je wordt een top mama!

 • Evelien De Decker

  Wat fijn om dit te lezen en herlezen. Momenteel ook begonnen met ons zoontje op bed te leggen (kamertje op het gelijkvloers dus afstand is minder lastig) bij de eerste slaapsignalen omdat hij overdag meer hazenslaapjes doet, huilerig wakker wordt en in de late namiddag een huiluurtje heeft. Hopelijk gaat dit goed!

  • huisjeinbrabant

   Wat fijn om te horen dat je wat aan mijn artikel hebt! Hopelijk slaapt hij straks rustig in zijn bedje. Elk slaapje is er één!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *