Dagelijkse ritme van Liva (8 maanden)
Moederschap

Ons ritme met Liva (8 maanden)

Liva is inmiddels alweer ruim 8 maanden en ik snap gewoon niet dat de tijd zo snel kan gaan. Voor mijn gevoel was ze gisteren nog een newborn maar in werkelijkheid is ze inmiddels al uitgegroeid tot een heel dametje die zo ontzettend wijs, lief, en grappig is. Vandaag deel ik ons dagelijkse 8 maanden ritme met jullie, een blog die veel aangevraagd wordt en wat ik zelf ook altijd leuk vind om te lezen. Ik vind het altijd interessant om te kijken hoe andere ouders het aanpakken en ook om te zien hoe verschillend elk kindje is. 

Alle tijden die ik hieronder zal noemen zijn “ongeveer”, omdat ik elke keer als ik denk dat Liva een vaste tijd heeft voor een bepaalde activiteit ze dit weer omgooit, life with a baby haha. Meestal is het wel om en nabij hetzelfde maar ik beschrijf een kleine marge afhankelijk van hoe de dag in kwestie verloopt. De tijd van wakker worden varieert sterk, de ochtenden dat ze tussen 05:00 en 06:00 wakker is neemt een beetje de overhand maar dit wijd ik aan tandenleed, hopelijk is dat binnenkort weer een beetje opgeschoven.

6:30-07:00

Liva wordt wakker en ik dus ook. Ik laat haar altijd nog even in haar bedje zo lang ze vrolijk jubelt zodat ik heel even wakker kan worden. Daarna haal ik haar uit bed, verschoon ik haar luier en neem haar mee naar boven naar onze kamer en geef haar voeding (borstvoeding). Daarna blijven we altijd nog even in bed en spelen wat tot ze het beu is (het is geen kind die er even lekker bij komt liggen hoor, gelijk energie op standje maximaal).

08:00 

Ik ga douchen. Liva zit dan bij mij in de badkamer in de wipstoel.

08:30

Als ik klaar ben ga ik Liva wassen en aankleden. Hier maken we altijd een uitgebreid en gezellig ritueeltje van.

08:45 

Naar beneden. Liva gaat vaak even spelen of we maken gelijk een grote wandeling buiten, beetje afhankelijk van het weer. In de tijd dat ze beneden is of als we terug zijn van het wandelen krijgt ze fruit. 

09:30-10:00

Tijd voor een slaapje in haar bedje. Ik leg haar vaak nog even aan voor ze naar bed gaat, eerder deed ik dat nooit voor een ochtendslaapje maar inmiddels schuift haar wakkertijd steeds verder op en anders krijgt ze overdag te weinig voeding en gaat ze dit in de nacht inhalen ;). Meestal slaapt ze in de ochtend 1,5 uur en anders maak ik haar wakker na die tijd. 

11:00-11:30

Uit bed. Als we weggaan leg ik haar vaak nog een keer extra aan zodat ik onderweg geen hongerig kind heb. Als we thuisblijven neem ik haar mee naar beneden en is het tijd om te spelen.

12:30-13:00

Tijd voor een boterham. We lunchen altijd gezellig samen. Daarna speelt ze weer of gaan we lekker naar buiten. 

13:30-14:30

Beetje afhankelijk van hoe de nacht is geweest en wat we aan het doen zijn is Liva tussen deze tijd moe. Ik probeer vaak zo lang mogelijk te rekken zodat ze het vanaf einde van de middag tot haar bedtijd goed vol kan houden. Haar middagslaapje is meestal 2 uurtjes, soms korter en dan vervroeg ik haar bedtijd iets. Voor het slapen voed ik haar nog een keer. 

16:00-16:30

Uit bed. Eerst weer even drinken. Daarna gaan we naar beneden en moet ik haar meestal ook wat meer vermaken tegen het einde van de dag. Als ik ga koken zet ik haar vaak in de stoel bij me en geef haar allerlei (veilig) keukengerei waarmee ze zich dan wel eventjes vermaakt.

18:00-18:30

Papa is thuis dus we kunnen eten. Liva eet aardappel/zoete aardappel/pasta en groente en als ze goed gegeten heeft krijgt ze wat yoghurt toe (yoghurt is echt het einde). Eerder schreef ik al een blog over hoe wij vaste voeding geïntroduceerd en opgebouwd hebben. Het eetmoment in de avond is echt een gezinsmomentje en daar genieten we heel erg van.

18:45

Rond deze tijd gaan we met z’n drietjes naar boven en start het avondritueel. Liva gaat in bad of onder de douche. Als ze fris en wel haar pyjama aan heeft geef ik haar een “laatste” voeding voor ze gaat slapen, in de stoel op haar slaapkamer. Papa leest haar een verhaaltje voor uit het boek van Jip en Janneke. 

19:00-19:30

We leggen haar na ons vaste ritueel samen in bed, onder haar speciale lakentje. Ik zing voor haar ons vaste slaapliedje. We wensen haar welterusten en geven haar een kus en spelen dan haar muziekdoosje af. Slaaplekker lieve Liva.

In de nacht

Komt ze vaak minimaal één keer voor voeding tussen 04:00-05:00. Vaak wordt ze ook wel een paar keer wakker (lang leve doorkomende tanden en al die sprongen) en dan geven we haar een speentje en slaapt ze weer verder als we geluk hebben haha. Momenteel zijn de nachten weer pittig en is ze vaak wakker maar we hebben ook tijden gekend dat ze in de nachten niet wakker werd en alleen tegen de ochtend voor een voeding kwam. Ooit gaat ze doorslapen… ooit. 

Dit is hem dan. Ons ritme met Liva. Ik ben ook wel benieuwd naar jullie ritme mama’s! Laat het me vooral weten in een reactie of op Instagram. Wie weet kunnen we elkaar een beetje helpen.

Liefs x

2 reacties

  • Ingrid

    Leuk het ritme te lezen! Waarom krijgt ze smorgens nog geen boterham na de borstvoeding? Misschien dat ze dan wat makkelijker de dag door komt. Hebben we bij mijn zoontje wel gedaan. Werkt heel goed. Stond ook in het schema van het CB. Geniet van je knappe meisje

    • huisjeinbrabant

      Dankjewel! Omdat het een beetje zoeken is geweest hoe de eetmomenten goed in te plannen dat ze ook echt zin in eten heeft. Ik vind borstvoeding hoofdvoeding en in de ochtend krijg ik er nog geen extra boterham in haha, komt vanzelf :).

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *