Weekendje weg met een baby
Het ontging jullie vast niet op mijn Instagram dat wij laatst weer een weekendje weg zijn geweest met Liva. Inmiddels staat de teller op drie en allemaal waren het weekendjes in eigen land. De eerste keer was Liva vier maanden oud en de tweede en derde keer negen en tien maanden. Na deze ervaringen leek het me leuk om een blog te schrijven met tips én een handige checklist wat ik meeneem als wij een weekendje weg gaan met een baby.
1. Leg je er bij neer
Een weekendje weg zoals je voor het kindertijdperk kende zit er hoogstwaarschijnlijk niet meer in. Het beste is om je erbij neer te leggen dat je baby het weekend min of meer gaat bepalen. Ellenlang op terrasjes borrelen, avondjes uit en alles doen waar je zin in hebt maken plaats voor activiteiten inplannen die je baby ook nog wel aangenaam vindt. Gelukkig is het cliché der clichés: “als je kind plezier heeft heb jij dat als ouder ook” meer dan waar! Een blije baby is een blije ouder dus lekker naar de kinderboerderij of een lange wandeling is zeker een optie!
2. Plan je activiteiten rondom slaapjes
Althans dit geldt voor ons kind. Een hele dag op pad en gokken dat je kind in de buggy slaapt kan natuurlijk ook (en met een hele kleine baby gaat deze vlieger zeker op!) maar met een wat oudere baby, en dan vooral onze baby welteverstaan is het noodzaak om de activiteiten rondom de slaapjes in te plannen. Een uitgeruste baby is een blije baby en dus ook weer een blije ouder ;). Je kunt misschien minder op een dag doen dan je gewend bent op een weekendje weg maar nu beland je automatisch weer bij punt 1…
4. Moet dat stapeltje ook nog mee?!
Ja het is absoluut een hele volksverhuizing als je met een baby op reis gaat en qua spullen maakt het in de basis niet zoveel uit of je twee nachten of twee weken gaat. Wel zou ik echt genoeg kleding meenemen want die kleine smeerkezen maken de vreemdste poepexplosies als je NIET thuis bent. Wel zo fijn als je extra setjes bij je hebt en je die situatie emotioneel en materialistisch aankan.
5. Vasthouden aan rituelen
Deels aansluitend bij punt 2 maar toch in ons geval een belangrijke. Vasthouden aan vaste rituelen geeft je kindje herkenning net nu alles op het moment zo anders is. Het zijn ontelbaar veel indrukken voor je kleintje en het is logisch als dar behoorlijke schakelen is. Door het bedtijdritueel bijvoorbeeld net zo uit te voeren als thuis zorgt het voor stabiliteit en rust. Ik heb ook altijd Liva haar eigen muziekdoosje mee als we een weekendje weggaan, vaste prik dat we die laten spelen als ze gaat slapen dus ook als we weg zijn.
6. Neem de babyfoon mee
Wij verbleven tijdens onze weekendjes weg in van der Valk hotels en de ultieme tip wat ons betreft is om een babyfoon met WiFi-verbinding mee te nemen. Nadat wij Liva in bad hadden gedaan en gevoed en wel naar bed brachten gingen wij rustig dineren in het restaurant. Overigens hebben we dit niet gedaan toen Liva vier maanden was, we hadden haar toen mee in de kinderwagen in de hoop dat ze ging slapen. Uiteraard deed ze het niet en schrokten wij alleen gestrest een hoofdgerecht weg om vervolgens met gierende banden terug naar de kamer te gaan. Niet echt de meest ontspannen activiteit. De tweede keer bedachten we het anders aan te pakken. Inmiddels sliep Liva goed, als ze slaapt dan slaat ze ook en wordt ze niet meer wakker tot de volgende ochtend. Onze nieuwe strategie: kind op bed, babyfoon aan en met de verbinding op onze telefoon die bij elk geluid of beweging dat hij detecteerde ook een melding gaf en wij gingen naar het restaurant. Resultaat: rond gegeten buiken, een heerlijk slapende baby en een papa en mama die tijd hadden voor elkaar. Overigens als je geen babyfoon hebt met WiFi-verbinding bestaat er ook een babyfoon app die je kunt downloaden op twee apparaten (bijvoorbeeld je telefoon). Het ene apparaat fungeert als camera en de andere als ontvanger. Als je het hier als ouder niet mee eens bent is dat ook helemaal prima, ik voel me geen loedermoeder en binnen een minuut sta je weer op de kamer van die kleine mocht er wel iets aan de hand zijn.
7. Een babybedje is niet altijd nodig
Wij deden dit wel omdat we toch een campingbedje hadden aangeschaft maar vaak hebben hotels of andere accommodaties (tegen een kleine prijs) ook babybedjes die je kunt gebruiken. Wel handig om dit bij het boeken van je weekendje weg even vast te leggen met de desbetreffende accommodatie.
8. Neem niet je hele inboedel mee
Extra kleding? Check! Je hele speelgoedlade? Lekker thuislaten! Tijdens onze weekendjes weg waren we in de hotelkamer tijdens de slaapjes en ook heus eventjes om te spelen, maar het gros van de tijd waren we op stap. Een speelkleed plus de hele speelgoedcollectie van je kind meenemen vind ik persoonlijk onzin. Zeker als ze tijgeren/kruipen want dan blijven ze toch never op dat speelkleed liggen en is alles in het hotel veel interessanter. Op bed kunnen ze fijn spelen en als je toch iets op de grond wilt leggen heb je ook altijd het dekbed nog. Ik nam dus zeker genoeg mee maar écht niet te veel spullen wat we toch niet gebruiken.
9. Inpakken met een checklist
Forever blijvende zwangerschapsvergeetachtigheid hier en verrassing; het komt echt nooit meer goed. Inpakken met een checklist geeft echt zoveel rust. Lekker vinkjes zetten bij alles wat je hebt ingepakt en niet moment suprême erachter komen dat je helemaal geen sokken voor het kind hebt ingepakt, of rompers, of onderbroeken voor jezelf. Jep… been there done that. Dus om jouw te helpen deel ik hieronder mijn checklist wat je mee moet nemen met een baby, zo ben ik .
Checklist wat meenemen met een baby:
Kleding (afhankelijk van het seizoen waarin je gaat)
- Rompers
- Pyjama (voor elke nacht eentje)
- Vestje
- Jasje
- Voor elke dag een outfit plus twee à drie extra setjes
- Zonnehoedje (in de zomer)
- Zwemkleding
- Sokjes (
Verzorging:
- Luiers (echt geen heel pak want dat is gewoon niet nodig, tel je luiers per dag en tel er een halve dag luiers bij op als extra).
- Billendoekjes
- 3 hydrofiele doeken klein
- 2 hydrofiele doeken groot
- 1 badcape (voor na het zwemmen)
- Toiletartikelen
- Vitamine D
- Tandenborstel/tandpasta
- Zonnebrand
- Paracetamol/thermometer
- Evt. middel bij doorkomende tandjes
Slapen:
- Campingbedje/matras
- Beddengoed (denk aan een reserve hoeslaken)
- Slaapzak
- Babyfoon
- Muziekdoosje
- Speen/knuffeltje
- Voorleesboekje
Eten en drinken
Ik geef nog borstvoeding dus daarvoor hoef ik niks mee te nemen. Wel nam ik warme hapjes mee (zelf gemaakt maar je kunt natuurlijk ook een potje doen) wat we au-bain marie opwarmde in de wasbak op de kamer). Het ontbijt at ze mee in het hotel en daar smeerde ik ook een boterham voor de lunch om mee te nemen.
- Fles
- Melkpoeder
- Flessenborstel en afwasmiddel
- Bestekje
- Potjes eten
- Drinkbeker
- 2 slabbetjes (of één siliconen die je in een sopje schoon kan maken)
- Iets lekkers om te knabbelen
Overig:
- Zwemring
- Buggy en/of draagzak
- Favoriet speeltje
- Luiertas
Wij hopen dit jaar misschien nog te gaan vliegen met Liva maar de weekendjes weg zijn ook al enorm genieten! Hopelijk heb je wat aan de tips en laat je onzekerheden los. Voor het eerst een weekendje weg is altijd spannend, ongeacht de leeftijd van je baby. Gewoon doen!
Liefs Nanda